Low FODMAP Diæt

Om Low FODMAP Diæt

De som lider af irriteret tyktarm (IBS) kan have stor gavn af diæten Low FODMAP, som kan formindske eller helt fjerne symptomer som oppustet mave, mavesmerter, øget luftafgang og diarré.
Hertil kan de som lider af en kronisk betændelsestilstand i tarmen som ved Crohns sygdom (som jeg selv lider af) og Colitis ulcerosa, i sygdomsfrie perioder, ligeledes have gavn af diæten.

Hvad går diæten ud på?

Low FODMAP diæten går ud på at begrænse eller helt udelukke bestemte kulhydrater fra kosten i en periode på fire-otte uger.
Kulhydrater er sammen med fedt og protein, en af kostens grundlæggende bestanddele.
Kulhydrater findes i forskellige former og inddeles i monosakkarider, disakkarider, oligosakkarider polysakkarider. De omtales oftere efter deres brug eller hvorfra de kommer, f.eks frugtsukker, mælkesukker og druesukker.

Hvad betyder FODMAP?

FODMAP er en forkortelse af:
F ermenterbare – som betyder at kulhydrater nedbrydes af bakterier i tarmen.
O ligosakkarider – en gruppe af kulhydrater med op til 20 molekyler (enheder).
D isakkarider – en gruppe af kulhydrater, der består af to molekyler.
M onosakkarider – er en betegnelse for kulhydrater, der består af et molekyle.
A nd – og står for OG, så på dansk burde FODMAP hedde FODMOP.
P olyoler – er en betegnelse for sukkeralkoholer, hvis navne ofte ender på -ol.