Lider du af irriteret tyktarm?

Lider du af irriteret tyktarm?

Lider du af irriteret tyktarm syndrom – på engelsk kaldet IBS (Irritable Bowel Syndrome)?
Hvis ja, så er du langt fra alene. 10-20% lider af selvsamme lidelse, heriblandt jeg selv. Ved irriteret tyktarm følger ubehagelige symptomer, som blandt andet oppustet mave, forstoppelse/diarré, luftafgang og mavesmerter der kan give forringet livskvalitet, hvis man ikke aktivt gør noget ved det.
– Men der er rent faktisk noget du selv kan gøre via din kost.

 

Low FODMAP diæt

Da jeg selv fik konstateret Morbus Crohn og IBS tilbage i 2014, sad jeg tilbage med en følelse af magtløshed, hvor jeg ikke anede hvad dette egentlig betød for mig fremover og hvad jeg skulle stille op. Derfor søgte jeg rigtig meget information om emnet, både på nettet, i magasiner og bøger.

Her faldt jeg over en diæt, som er udviklet til mennesker med IBS, som på engelsk hedder Low FODMAP Diet.
Diæten går i sin enkelthed ud at begrænse eller helt udelukke bestemte kulhydrater fra kosten i en periode på fire-otte uger.

Kulhydrater er sammen med fedt og protein, en af kostens grundlæggende bestanddele.
Kulhydrater findes i forskellige former og inddeles i monosakkarider, disakkarider, oligosakkarider polysakkarider. De omtales oftere efter deres brug eller hvorfra de kommer, eks. frugtsukker, mælkesukker (laktose) og druesukker.

FODMAP er en forkortelse af:

F ermenterbare – som betyder at kulhydrater nedbrydes af bakterier i tarmen.
O ligosakkarider – en gruppe af kulhydrater med op til 20 molekyler (enheder).
D isakkarider – en gruppe af kulhydrater, der består af to molekyler.
M onosakkarider – er en betegnelse for kulhydrater, der består af et molekyle.
A nd – og står for OG, så på dansk burde FODMAP hedde FODMOP.
P olyoler – er en betegnelse for sukkeralkoholer, hvis navne ofte ender på -ol.

 

Jeg har siden jeg fik konstateret IBS og Crohn, levet det meste af min tid efter FODMAP diæten. Jeg har lært hvilke fødevarer jeg grundlæggende ikke kan tåle uden at det giver mavegener.
Jeg har også lært hvilke fødevarer jeg rent faktisk godt kan spise, selvom de ikke er FODMAP-venlige og hvilke der ikke er gode for mig, til trods for at de er FODMAP-venlige.

Det kan til at starte med virke lidt uoverskueligt når man skal sætte sig ind i en ny diæt. Men med tiden vil du lære af de erfaringer du har gjort dig med forskellige mad- og drikkevarer. Vi er alle forskellige og selvom du følger diæten, vil du gøre dine egne erfaringer ud fra hvad der er godt at indtage for netop dig.

MINE Egne erfaring med IBS
  • Spis små portioner – gerne 6 gange om dagen. Tarmen fungerer bedst, når den hele tiden har noget at arbejde med.
  • Bevægelse – Rør dig hver dag, det holder gang i tarmen.
  • Drik godt med vand. Vand har en gavnlig effekt ved forstoppelse.
  • Banan og laktosefri mælk, syntes at have en god effekt ved diarré.
  • Skær ned på fedtet – især ved diarré.

Jeg anbefaler at du køre en form for kostdagbog, hvor du notere dine oplevelser ned med forskellige føde- og drikkevarer, som du indtager. Det kan hjælpe dig til at huske hvordan din mave/tarme reagerede og om den enkelte føde-/drikkevare er god for dig. Herved lære du at skære de mindre gode ting fra din kost.

Da jeg først startede på diæten, gik der ca. 14 dage+ til at jeg oplevede en forbedring.
I flere perioder over de nu 4 år jeg (bevidst) har lidt af IBS og Crohn, har jeg også spidst ikke FODMAP-venlig mad. Dette resultere dog hver gang i, at jeg får meget dårlige perioder med mavesmerter, ballonmave og hyppige toiletbesøg eller slet ingen.

Så det op på hesten igen. Jeg ved det jo godt, hvorfor gør jeg det så? Jo der kan være flere ydre faktorer der spiller ind, såsom rejser til udlandet og andet, hvor det kan være svært at holde sig til diæten.

 

Madblog med FODMAP-venlige opskrifter

På min madblog CORI’s KØKKEN kan du finde FODMAP-venlige opskrifter som jeg selv har udviklet.
Jeg er også medforfatter af den norske kogebog “LavFODMAP: Folkets favoritter” fra 2016 via Frisk Forlag, som indeholder over 100 mad- og bageopskrifter. Bogen er desværre ikke udkommet på dansk.

Søg evt. også på google efter FODMAP-venlige opskrifter, hvor der (heldigvis) er kommet rigtig mange.
Efter noget tid på diæten ved du selv hvilke fødevarer du skal skifte ud ved en “almindelig” opskrift.

F.eks. kan:

  • alm. løg erstattes med den grønne del fra forårsløg
  • alm. mælk med laktosefri mælk
  • hvedemel med økologisk fint sigtet speltmel (max 100g pr. dag)
  • hvidløg med ramsløg osv.

 

Læs mere info

Herunder kan du finde mere info om de emner jeg har berørt i dette indlæg.

Online info om IBS:

Colitis-Chron Foreningen informere om IBS, feb. 2016
Videnskab: Første bevis: Irritabel tyktarm ér en fysisk sygdom, nov. 2014

Bøger:

Tarme med charme af Giulia Enders
LowFODMAPDiet – giver ro i maven 1, 2 og 3 samt flere

App:

LowFODMAPDiet

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv automatisk opdateret pr. mail,
når der postes nyt på Livsstilsbloggen byCori.dk

2 tanker om “Lider du af irriteret tyktarm?

  1. Klaus Linnert siger:

    Hej Cori
    Jeg har samme diagnose som du. Mine mavesmerter forsvandt da jeg stoppede med at spise alle fødevarer lavet på hvedemel, grisekød og oksekød. Sidstnævnte spiser jeg maks en gang om måneden. Svinekød aldrig. I starten tog jeg en teske hampolie, ikke at forveksle med cannabis olie. På den måde har jeg nu ikke haft mavesmerter i 4 måneder.

    • Cori siger:

      Hej Klaus,
      Tak for din kommentar og din oplevelse med hvad der hjælper dig. Hvor er det dejligt 🙂
      Desværre er de “få” ændringer du har lavet ikke nok for rigtig mange, inkl. jeg selv, til at gøre underværker. IBS kommer i flere grader, min er af svær grad, lige som min crohn.

      Kh Cori

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *